На 9 април кралският двор разпространи тъжната вест за смъртта на 99-годишния принц Филип. През уикенда пък дойдоха и подробностите около изпращането в последния му път.

Принц Филип, съпругът на Елизабет Втора и какво не знаем за живота на покойния херцог на Единбург

Принц Филип - живот като на филм

От буйно дете до най-голямата опора на кралицата

Погребението на херцога на Единбург ще се състои на 17 април, събота, в замъка Уиндзор. До тогава тленните му останки ще останат там, където прекара последните месеци в изолация заедно със своята съпруга.

Опелото ще се отслужи в параклиса "Сейнт Джордж". Службата ще се води от архиепископа на Кентърбъри. Всичко ще бъде възможно най-скромно, каквато е била волята на покойния съпруг на кралицата.

Снимка 526620

Източник: GettyImages

Принц Филип ще бъде положен в градините на Фрогмор, близо до предишния кралски дом на принц Хари и Меган Маркъл, и там, където кралицата обича да разхожда своите коргита.

На погребението ще присъстват отбрани 30 души заради противоепидемичните мерки. При нормални условия, техният брой би бил 800. Няма да има дълго военно шествие, нито достъп на външни лица, но е предвидено отдаване на военна почит и минута мълчание.

Снимка 526624

Източник: GettyImages

Според информация, разпространена от двореца, принц Хари ще присъства на погребението на дядо си, като дори вече се е върнал във Великобритания, за да прекара няколко дни под карантина.

Меган Маркъл обаче не е с него, защото вече е в напреднала бременност и лекарят ѝ е забранил дългите полети от Калифорния до Острова и обратно, предава CNN.

Елизабет Втора, Меган Маркъл и мнението на кралицата за актьорската кариера на херцогинята

Кралицата за Меган и актьорството

Каква я мислеха, каква стана

А смъртта на принц Филип може да бъде не само повод (макар и тъжен) за събиране на цялото кралско семейство, но и предпоставка за стопяване на ледовете между Уилям и Хари. Сега те са отново заедно в скръбта си по любим човек, както бе и при загубата на майка им Даяна. И няма друго, което да сближава толкова.