Британският принц Филип е застрашен от разследване и съответно наказание за причинената от него тежка катастрофа. Припомняме, че преди дни неговият Land Rover Freelander 2 бе ударен странично на кръстовище от друг автомобил, управляван от жена.

Принц Филип и една нелепа катастрофа

Защо катастрофира принц Филип

Шеги и закачки със съпруга на кралицата

След удара, джипът на 97-годишния Филип се преобърнал два пъти, но за щастие кралската особа се отървала невредима. Според информацията Филип е отнел предимството на жената, а веднага след удара е обяснил на очевидец, че е бил заслепен от светещото срещу него слънце и не е видял идващата отстрани кола.

Снимка 402045

Източник: iStock, Land Rover

Все пак, според адвоката Ник Фрийман, цитиран от британската преса, принц Филип може да се окаже разследван за причиняване на катастрофата по негова вина.

Оказва се, че според Фриймън, съпругът на кралица Елизабет Втора, може да се измъкне сух от ситуацията само в няколко случая. Първо, ако се съгласи да предаде своята шофьорска книжка доброволно, което в неговия случай би било най-логичното решение.

И второ, ако разследващите преценят, че не е в обществен интерес случаят да бъде доведен до край, имайки предвид, че каквото и административно наказание да понесе херцогът на Единбург, то на практика глобата ще бъде платена от британския данъкоплатец.

Най-вероятното обвинение, което застрашава принца, е причиняване на катастрофа по непредпазливост.

В миналото членове на британския кралски двор са били разследвани за нарушения на правилника за движение по пътищата, но принц Филип никога не е бил сред тях. Инцидентът с него обаче отново повдигна темата дали не би трябвало да има ограничение на възрастта за шофьорите.

Принц Чарлз, един Aston Martin на вино и еко колите на британския кралски двор

Еко каляските на кралския двор

Мощност, но не за сметка на природата

Само няколко дни след този инцидент принц Филип е бил спрян от пътни полицаи, докато шофирал - този път без колан. Според информацията органите на реда го пуснали с предупреждение.