Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора и херцог на Единбург, е починал на 99-годишна възраст. Новината за смъртта му бе публикувана в официалните профили на кралския двор в социалните мрежи преди минути.

Той е починал спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор, научаваме от съобщението. Подробности се очакват в следващите часове и дни.

Принц Филип напусна този свят малко преди да навърши 100 години, което щеше да се случи на 10 юни. В последните месеци той бе във влошено здравословно състояние и имаше дълъг болничен престой заради сърдечни проблеми.

Причината за смъртта му засега не се изяснява. Очаква се информация и за погребението, както и за това как кралското семейство ще почете паметта му в условията на пандемия.

Принц Филип, изписването му от болница и какво е състоянието му

Кралицата и принц Филип отново заедно

Добри новини от кралския двор

Кралицата и принц Филип бяха съпруг и съпруга цели 65 години, в които той стоеше плътно до нея и я подкрепяше в нелеката роля. През 2017 г. се оттегли от кралските си ангажименти, а последната година с Елизабет Втора прекараха в Уиндзор заради пандемията. Там приключи и земният му път.