Министърът на културата Стефан Данаилов и директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов дадоха пресконференция по повод приключилия ремонт на зрителната зала в операта.

Реставрираната сграда ще посрещне зрителите с операта от Пучини „Турандот" на 21 март.

Новата постановка се посвещава на 150-ата годишнина от рождението на великия италиански композитор.

"Турандот" ще бъде представена до края на месеца в пет вечери /21, 22, 25, 29 и 30 март/ с различни изпълнители в главните роли.

Министърът на културата обяви, че планира догодина да бъдат инвестирани около 1 200 000 лева за ремонт на складовите помещения за декорите на операта.

Налага се и сценично преоборудване, добави Данаилов.

Той разкри, че през есента на сцената на Националната опера и балет ще бъдат показани и театрални спектакли, свързани с годината на руската култура в България.

Директорът на операта Пламен Карталов сподели, че въпреки ремонтните дейности творческата дейност не е прекъсвала и през този период са били създадени три постановки за деца.

Той заяви, че на този етап операта няма да функционира като репертоарен театър, а едно представление ще се играе в рамките на 10-14 дни, след което ще бъде заменено с друго.

Планират се въвеждането на абонаментна система, а Пламен Карталов обеща, че ще бъде осигурен транспорт на публиката след постановките.