В момента целият свят е вперил поглед в постъпките и посланията на президента Володимир Зеленски. Той използва социалните мрежи, за да подкрепи своя народ. Същото прави и съпругата му Олена.

Володимир Зеленски, "Падингтън", Слуга народу и какво е работел настоящият президент на Украйна

Изненадващата страна на Володимир Зеленски

Украинският президент и миналото му като актьор

От началото на войната първата дама на Украйна активно публикува в профила си в Instagram послания към своите сънародници, с които изказва възхищението си от смелостта и борбеността им. Олена Зеленска се опитва да поддържа духа им в тези трудни за Украйна времена. 

Оказва се, че предвид броя на растящите жертви, става все по-трудно за Олена да бъде силна. В един от последните си постове тя споделя видео на отломките от детската болница в Мариупол, която беше разрушена при въздушна атака от страна на Русия. 

"Мариупол. Точно сега. Руски въздушен удар по медицинския център и родилния дом. Това е ужасяващо видео, но все още не можем да видим най-лошото. Не знаем колко майки и деца са убити и ранени. Ние молим НАТО да затвори нашето небе от името на цяла Украйна. Молим нещо подобно никога да не се повтори, но не сме чути. Междувременно вражеските самолети нагло убиват цивилни", пише в своя Instagram Олена Зеленска под видеото. 

Преди няколко дни първата дама на Украйна отново използва социалните мрежи с призив. Този път тя се обърна към света, за да разкаже какво точно се случва в родината ѝ как тя вижда руската инвазия срещу народа ѝ.

"Напоследък огромен брой медии от цял свят се обърнаха към мен с молби за интервюта. Това, което се случи преди малко повече от седмица, беше невъзможно за вярване. Страната ни беше спокойна, нашите градове и села бяха пълни с живот. На 24 февруари всички се събудихме от съобщението за руска инвазия. Танкове преминаха украинската граница, самолети влязоха в нашето въздушно пространство, ракетни установки обстрелваха градовете ни. Въпреки уверенията на Кремъл, че това е "специална операция", това всъщност е масово убийство на украински цивилни", пише първата дама на Украйна в Instagram.

Тя добавя, че може би най-ужасяващите и опустошителни жертви са тези на децата. Олена Зеленска не пропуска да спомене осемгодишната Алис, която загива по улиците на Охтирка, докато дядо ѝ се опитва да я защити. Както и Полина от Киев, която умира при обстрел, заедно с родителите си. Зеленска не забравя и 14-годишният Арсений, който е ударен от отломки и не е спасен, тъй като линейка не успява да стигне до него навреме заради въздушна атака.

Олена Зеленска, Володимир Зеленски и публикациите на първата дама на Украйна в социалните мрежи

Смелата първа дама на Украйна

Когато Олена Зеленска има какво да каже на сънародниците си

"Когато Русия казва, че "не води война срещу цивилни", аз казвам имената на тези убити деца", твърдо заявява първата дама на Украйна.