Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска, е най-младата първа дама в историята на страната. А днес тя е изправена пред криза, каквато модерна Украйна не е виждала.

Антонов Ан-225 Мрия - най-големият украински самолет в света и какво знаем за него

Когато войната унищожи най-големият самолет в света

Какво знаем за украинския Антонов Ан-225 Мрия

В момента целият свят е вперил поглед в постъпките и посланията на президента Зеленски. Той използва социалните мрежи, за да подкрепи своя народ. Същото прави и съпругата му Олена.

След избухването на войната, първата дама на Украйна използва Instagram, за да се обърне към своите сънародници: "Скъпи мои хора, украинци! Гледам всички вас днес: всички, които виждам по телевизията, по улиците, в интернет. Виждам вашите публикации и видеоклипове. И знаете ли какво? Вие сте невероятни. Гордея се, че живея с вас и в една и съща държава... Днес няма да имам паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга си. И с вас."

Въпреки че първоначално се е противопоставяла на плановете на съпруга си да започне политическа кариера, в момента Олена е твърдо зад него и отказва да напусне страната, въпреки заплахата за живота й. С нея са и двете им деца - 17-годишна им дъщеря Олександра и 9-годишният им син Кирило.

Броени дни след първата си публикация на 25 февруари, Олена Зеленска използва своя Instagram, за да публикува снимка на бебе, родено в киевско бомбоубежище.

Mис Украйна Анастасия Лена и личната ѝ битка в защита на страната

Нежната сила на Украйна

Как една "мис" застава зад своята родина

"Това трябваше да се случи при съвсем други условия, под мирно небе. Него децата трябва да виждат. Но важното е, че въпреки войната, по нашите улици има лекари и грижовни хора, а страната ще бъде защитена. Защото сте невероятни, скъпи сънародници! За тези два дни всички станахте армия. В метрото, бомбоубежищата, с деца и домашни любимци (защото и те не се оставят) - вършите работата си, имате време и да се грижите за другите, и да си помагате. Ние сме армията, армията сме ние. А децата, родени в бомбоубежища, ще живеят в мирна държава, която се е защитила", пише тя към кадъра и продължава да надъхва сънародниците си, като им дава някои съвети как да се защитават и да си помагат един на друг в тези тежки времена.

Първата дама на Украйна обаче не спира дотук. Вчера, 1 март, тя отново използва профила си в Instagram, за да предаде поредното послание към всички украинци. Този път тя сподели няколко снимки на различни жени, с което изрази възхищението си към всички тях, които по един или друг начин участват във войната.

Володимир Зеленски, "Падингтън", Слуга народу и какво е работел настоящият президент на Украйна

Изненадващата страна на Володимир Зеленски

Украинският президент и миналото му като актьор

"Преди войната веднъж написах, че в Украйна има 2 милиона повече жени, отколкото мъже. Само статистика. Но сега това придобива съвсем ново значение. Защото това означава, че и сегашната ни опозиция има особено женствено лице. Моето възхищение и поклон пред вас, невероятни сънародници! Тези, които се бият в редиците на въоръжените сили, и тези, които се записаха в отбраната. Тези, които лекуват, спасяват, хранят", пише Олена Зеленска, като добавя, че има предвид всички доброволци и всички онези, които продължават да вършат обичайната си работа - в аптеки, магазини, транспорт, комунални услуги, така че животът да продължава да тече.

"Тези, които водят децата в укритията всеки ден без паника и ги забавляват с игри и анимационни филми, за да разсеят умовете им от войната. Тези, които раждат в бомбоубежища. Днес е първият ден на пролетта. Спомняте ли си как всички се поздравявахме на този ден преди войната. Всичко ще бъде пролет, всичко ще бъде победа, всичко ще бъде Украйна", категорична е първата дама.