Боксът е един от най-полезните за здравето спортове, но е и сред най-агресивните. Той е и сред най-популярните атракции, но повечето почитатели нямат и грам представа за травмите, които преживяват боксьорите.

Бокс, координация, издръжливост и още четири причини да сложим ръкавците

6 ползи от бокса

И за мъжете, и за жените

Наскоро самият президент на Световния боксов съвет (WBC) Маурисио Сюлейман сподели какво мисли за едни от най-честите наранявания в спарингите - мозъчните травми.

Именно този вид наранявания според него са осквернили в най-голяма степен бокса. И е напълно запознат с психическата деградация, до която водят, защото я е видял сред куп спортисти. Затова и мексиканецът подкрепя и с двете си ръце идеята да се узакони лечението им с психеделици.

Пред The Guardian президентът на WBC дава пример с кактуса пейот, който е задължителен елемент в много от ритуалите на мексиканското племе уичол. Растението е богато на веществото мескалин, който предизвиква халюционации.

"Те (хората от племето - бел.авт.) правят красиви творения с мъниста, боя и скулптура. (Взимайки) пейот, те казват, че общуват с боговете. Уважавам това", казва още Сулейман.

Шампионът в тежка категория Майк Тайсън също подкрепя идеята за лечението на мозъчни травми с психеделици. "Вярвам, че ако бях запознат с предимствата им за терапевтична употреба в началото на професионалната си кариера, щях да съм много по-стабилен в живота", признава Тайсън в имейл до The Guardian.

И продължава по темата: "Имах много публични изблици и всички те бяха свързани с психични заболявания." И споделя, че от медикаментите, отпускани с рецепта, не е бил на себе си, за разлика от нелегалните им версии. Последните не само го карали да се чувства "щастлив", но и да бъде "по-лека версия на себе си".

Железния Майк напомня още, че редица величия в бокса, като Джо Луис и Шугър Рей Робинсън, не са се справили с менталините проблеми и са починали. Но Тайсън е преживял не една и две мозъчни травми благодарение именно на забранени опиати.

Iron Mike, Треванте Роудс, Hulu и ролята на актьора като Майк Тайсън в сериала

Hulu намери своя Майк Тайсън

Развитие около сериала за живота на боксьора

Позицията на Тайсън обяснява и скорошната му инвестиция в биотехнологичната компания Wesana Health, която разработва психеделични лекарства за лечение на повтарящи се мозъчни травми.