На 22 февруари на 57-годишна възраст в дома си в Килърни в Ирландия почина Марк Ланеган. Роденият в щата Вашингтон изпълнител е един от пионерите на гръндж музиката, като с групата си Screaming Trees проправят пътя на банди като Nirvana, Pearl Jam и Soundgarden.

Новината беше съобщена в официалния Twitter профил на Ланеган от близките му.

Причината за смъртта му не е изяснена, но от Consequence Sound припомнят, че през 2020 г. той изкара много тежко Covid-19, като загуби слуха си, страдаше от халюцинации и дори остана в изкуствена кома в продължение на седмици.

Освен със Screaming Trees, които практически са изобретателите на гръндж звученето, Марк Ланеган пее и с Queens of the Stone Age на Джош Хоми, като с албума им Songs for the Deaf си спечелват номинация за Грами.

Животът на Ланеган е белязан с тежки битки - от 12-годишен е диагностициран като алкохолик, като години по-късно казва, че посяга към хероина, "за да се спася от алкохолизма". Надживява някои от най-близките си приятели - Кърт Кобейн от Nirvana и Лейн Стейли от Alice in Chain, като ги нарича съответно "по-малкият ми брат" и "моят близнак".

През 2020 г. излизат мемоарите на Ланеган Sing Backwards and Weep, в които той е безкрайно откровен за зависимостите си, живота на музикантите, дребните престъпления, в които се е забърквал, какво е да си бездомник, както и за смъртта на Кобейн и Стейли.

За излизането на книгата до голяма степен заслугата е на Антъни Бурдейн - друг близък приятел, когото Марк Ланеган губи само няколко години преди сам да напусне този свят. Поне вече е в добра компания.