Всички харесваме бързите и вкусни рецепти. Особено в дните, когато времето ни за готвене е доста ограничено. Моделът и ТВ водещ Криси Тейгън явно е на същото мнение, защото на кулинарния й сайт Cravings е качила една такава рецепта.
Предложението за "епичен" дип, както го нарича самата Тейгън, в компанията на препечени брускети е чудесно, особено за петък вечер, когато сме повече от всеки друг ден изтощени.
Няколко пресни продукта и подходящите подправки плюс пясна и вкусна багета, и вечерята ни е готова. А гъстият и ароматен сос на звездата става бързо и въобще не се налага заради него да бдим с часове над котлона.
За целта Тейгън препоръчва да използваме чугунен тиган, но и всеки друг би свършил работа. Друго е по-важно в случая.
Какво ни трябва
- 1 френска багета, нарязана по диагонал на филии и разделена на 4 филии
- 1/4 чаша зехтин
- 2 ч. л. чесън на прах
- 400 гр. доматен сос
- 450 гр. настъргана моцарела
- 120 гр. тънко нарязан салам пеперони
- 2 ч. л. италиански микс от подправки - босилек, риган, розмарин, мащерка, градински чай или кориандър (в случай че не разполагаме с готов такъв, слагаме на вкус сушени подправки, като даваме превес на ригана и мащерката)
- пресен нарязан босилек, за гарнитура
Източник: cravingsbychrissyteigen.com
Какво ги правим
Първо пускаме фурната на 200°С, за да загрее. През това време подготвяме багетите - заливаме ги със зехтин, поръсваме с чесън на прах (или с пресния и смлян вариант), след което ги редим върху хартия за печене.
След това се заемаме с дипа, като хвърляме едно око на фурната, за да не изпуснем багетите. Загряваме тигана, докато стане горещ, изсипваме доматения сос, моцарелата, тънко нарязаните резани пиперони и овкусяваме с италианската подправка или със съответния микс от сушени билки, подготвени лично от нас.
Държим ги на тих огън, докато сосът се сгъсти и шупне, а моцарелата се разтопи. Трябват им 10-12 минути.
Изпичаме филийките до златисто и ги сервираме с дипа отгоре, като преди да ги сложим на масата, поръсваме със ситно нарязания пресен босилек.