Промените в британския кралски двор се случват бавно, но славно. Новият крал заяви нееднократно, че иска една "по-обрана" монархия без излишни помпозности. Също толкова скромна се очертава и церемонията по коронацията му, около която имаше доста спекулации.

Крал Чарлз, крал Джордж V, определената дата за коронацията в Лондон и какво означава тя

Нови спекулации около коронацията на Чарлз

Кога ще се състои церемонията

Преди ден Бъкингамският дворец официално обяви на коя дата ще се състои тя, а изненадващото е, че не е на нито една от двете, които кралските анализатори прогнозираха.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще се състои на 6 май 2023 г., което се пада събота. Датата е важна и по друг повод за кралското семейство. Тогава се пада четвъртият рожден ден на един от внуците на Чарлз - първородния син на принц Хари и Меган Маркъл Арчи.

Снимка 589994

Източник: GettyImages

От двореца уточняват още, че церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство и ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри. Друга важна подробност е, че съпругата на Чарлз Камила ще бъде коронясана заедно с него.

Снимка 587500

Източник: GettyImages

От People отбелязват, че последното е в контраст с церемонията на Елизабет Втора, на която съпругът й принц Филип не беше коронясан. Но така повелява традицията на британската корона - докато съпругите на кралете стават кралица-консорт, съпрузите на кралиците се наричат принц-консорт.