Кога ще бъде коронацията на крал Чарлз е въпрос, който вълнува цяла Великобритания, както и почитателите на кралското семейство по света. За момента Бъкингамският дворец не е съобщил официалните си намерения, но предположения не липсват.

Коронацията на крал Чарлз, церемонията около нея и коя дата би избрал за това новият монарх

Кога ще е коронацията на крал Чарлз

Няколко неща насочват към една конкретна дата

Според Bloomberg церемонията ще се състои на 3 юни 2023 г. в Уестминстърското абатство в Лондон.

Уважаваната международна медия цитира неназован правителствен източник, според когото тази събота в началото на лятото се смята за най-подходящата дата.

По това време Чарлз вече ще е навършил 74 години, което го прави най-възрастният британски монарх по време на коронацията си. На церемонията край него ще е и кралицата-консорт Камила.

Снимка 587500

Източник: GettyImages

Самото събитие се очаква да е значително по-скромно от пищната церемония по коронясването на майка му кралица Елизабет преди 70 години. Очаква се в Уестминстърското абатство да присъстват представители на различни вероизповедания и значително по-малко гости.

На коронацията на Елизабет те наброяват над 8000 човека от 129 различни държави. Заради новите мерки за сигурност на тази на Чарлз се очакват максимум 2000 души.

От Royal Central намират и специално значение в избраната дата. На 3 юни 1865 г. е роден крал Джордж V - прапрадядото на Чарлз и създателят на дома Уиндзор.