Каролин Вожнячки обяви, че краят на Откритото първенство на Австралия ще бъде и краят на спортната й кариера. И докато тази новина може да е изненада за мнозина, за 29-годишната тенисистка решението е вследствие на няколко факта.

"Мисля, че дадох първото си интервю, когато бях на осем-девет години. През целия си живот съм била пред обективите, кариерата ми е била следена. Затова сега е хубаво да правя каквото искам, без да трябва да мисля по два пъти преди това", казва тя пред The Guardian.

Датчанката става номер едно в женския тенис, когато е 20-годишна, остава на тази позиция за 71 седмици и има спечелени 30 титли. И докато първата ни мисъл е, че се отказва от тениса, защото наскоро се омъжи и може би мисли за деца, истината е друга.

Вожнячки казва, че решението е дошло, след като е била диагностицирана с ревматоиден артрит през лятото на 2018 г. Автоимунното заболяване предизвиква болки в сухожилията - факт, който затруднява професионална спортна кариера.

"Надявам се да мога да вдъхновя много хора да се борят със заболяването", казва тенисистката, която от юни 2019 г. е и щастливо омъжена за играча от NBA Дейвид Лий.