На последното си събитие заедно миналата седмица преди Уилям да замине за Сингапур принцът и принцесата на Уелс бяха забелязани да носят брошки с червени макове. Впоследствие с такива видяхме отново Кейт Мидълтън, както и Камила, херцогинята на Единбург и дори Меган Маркъл.

Кейт Мидълтън и принц Уилям в Шотландия след ваканцията на децата си

Уилям и Кейт отново в действие

Двамата са в Шотландия

Какво означават тези брошки и защо всички членове на кралското семейство, както и официални лица и обикновени хора във Великобритания ги носят през ноември? Историята им ни връща повече от век назад.

Цветето напомня маковите полета, цъфнали във Фландрия след края на Първата световна война през 1918 г. - мястото, където са се водили много от битките. Те символизират кръвта, пролята на бойното поле и всички загинали.

Снимка 641370

Източник: GettyImages

Затова и през ноември, когато се отбелязва Денят на паметта, известен още и като Възпоменателна неделя, повечето британци, както и хора от Общността на нациите, носят брошка с мак като почит към загиналите в служба на родината.

Снимка 641369

Източник: GettyImages

Тази година Възпоменателната неделя се пада на 12 ноември, защото се отбелязва през втората неделя на ноември. Кралица Камила се включи в създаването на Полето на паметта пред Уестминстърското абатство, където е разположен голям кръст, изграден от макове.

Риши Сунак със съпругата си

Източник: GettyImages

Риши Сунак със съпругата си

Безспорно най-интересен начин да се включи в почитането на паметта на загиналите намери Меган Маркъл, която носеше не просто брошка, а цяла жилетка с бродирани макове. Тя и принц Хари се срещнаха с военни ветерани в Сан Диего на 8 ноември.