Антъни Бурдейн успя не само да ни покаже нови светове от своята перспектива, но благодарение на мъдрите си наставления, влезе в нашата, собствена кухня. Ето и някои от съветите, с които винаги ще го свързваме.

Почина Антъни Бурдейн

Почина Антъни Бурдейн

Готвачът е намерен мъртъв от негов приятел

Външният вид

Начинът, по който изглежда храната, не е всичко. Разбира се, Антъни Бурдейн е бил главен готвач в изискан ресторант, където поднасянето на ястията е от съществено значение. Самият той също обичаше да се храни на подобни места.

Но доста често сме го виждали да похапва традиционни ястия от малки будки и в неприветливи ресторанти. А и ни е научил, че някои от най-вкусните ястия може да не изглеждат толкова добре, защото продуктите за тях трябва да бъдат приготвени или нарязани по специален начин. След това може и да нямат вид на произведение на изкуството, но са кулинарен шедьовър.

Експерименти

Надали има друг човек, който да е опитвал толкова разнообразна храна. Кулинарните пътешествия на Антъни Бурдейн ни показаха нагледно, че не бива да се притесняваме да опитваме нови и нови неща.

Снимка 361383

Източник: Facebook / Anthony Bourdain

Независимо дали става дума за приготвяне на непознато ястие от чужда кухня, или просто за неговото дегустиране, не трябва да подхождаме с недоверие, а по-скоро с интерес. Никой не ни кара да ядем нещо, което не искаме. Но и няма как да знаем дали ни харесва, ако не сме го опитали.

Добрите места

Обикаляйки света, кулинарят и телевизионен водещ ни даде най-ценния съвет относно местните заведения, на които да заложим. Трябва да избираме такива, в които няма ясни знаци за привличане на туристи - огромни табели, надписи на английски, външно меню, викачи и т.н.

Трябва да се оглеждаме и за места, където хората се редят на опашка и чинно си чакат реда. Но са все местни, а не туристи, привлечени с някой и друг трик.

Снимка 361386

Източник: Facebook / Anthony Bourdain

Евтиното

Храна с ниска цена и високо качество не е мисия невъзможна. Все пак, всеки има своите любими кулинарни прегрешения, с които да засити глада за никакви пари. Така, напомня Reader's Digest, Бурдейн ни показа и своите любими места за хотдог в различни кътчета на света.

Свежестта

Тя е най-важното качество на храната - още преди всички фермерски пазари и възможности да си купуваме био продукти да навлязат така в живота ни. Бурдейн ни показа, че да отглеждаме сами това, което слагаме на трапезата, си заслужават усилията.

Ако нямаме възможност, винаги трябва да предпочитаме свежите зеленчуци през замразените, бланшираните или тези от консерва. В противен случай, по-добре да не ги ядем изобщо.

Снимка 361387

Източник: Facebook / Anthony Bourdain

Домашна храна

За Бурдейн тя не може да се замени с ястията от никой ресторант, колкото и да е изискан. Той не спираше да сe бори за своята цел - младите да започнат да си готвят, вместо да поръчват храна.

5 неща, които не знаем за Антъни Бурдейн

5 неща, които не знаем за Антъни Бурдейн

Малкоизвестни факти за наскоро-отишлият си майстор на готвенето

Елементарните умения в кухнята са задължителни за всеки, смяташе Антъни. Освен това, за него вкусната храна е простата храна. Тази с по-малко съставки, но комбинирани точно. А не онази с екзотичните подправки и събрала всичко, което имаме налично в хладилника.