Ивет Лалова е спортист, който неведнъж е демонстрирал силата на духа си. Звездата на родната лекоатлетика определено има с какво да се похвали в професионален план.

Недоспиването, физическото и психично здраве и до какво могат да доведат няколко безсънни нощи

До какво водят три безсънни нощи

Уж е безобидно, а всъщност никак не е

Като човек, преминал през всичко в спорта, Ивет знае какво седи зад всяка победа или зад всеки провал. Затова тя отвори тема, за която малцина говорят.

Лалова публикува дълъг пост в профила си в Instagram, посветен именно на психичното здраве на спортистите. "Те са считани за съвременни воини, състезатели, които смело преодоляват препятствия и беди в преследването на победата. Но те са и нещо друго. Спортистите са хора", написа тя.

След това цитира данни на MentalHealthMonth, от които става ясно, че до 35% от елитните спортисти страдат от криза на психичното здраве, която може да се прояви като стрес, хранителни разстройства, изгаряне или депресия и тревожност.

Ивет Лалова, Симоне Колио и как отбелязаха годишната от сватбата

Най-красивите години от живота на Ивет Лалова

Лекоатлетката празнува щастлива годишнина

"Стресът и тревожността не са диагнози, очевидни при рентгенова снимка или ядреномагнитен резонанс, но те могат да бъдат също толкова ограничаващи или изтощителни, колкото физическо нараняване. Твърде често обаче тези въпроси се пренебрегват", продължава Лалова.

Според нея решението е едно - да се започне открит разговор и признаване, че психичното здраве е приоритет.