Илон Мъск тъкмо стана собственик и на Twitter, но кой да очаква, че тъкмо този негов ход може да му изиграе лоша шега.

Twiter Blue, Илон Мъск и защо социалната мрежа става по-скъпа за собственици на iPhone

Защо Twitter става по-скъп за собствениците на iPhone

Мъск има проблем с Apple

За да сме по-точни - сделката на стойност 44 милиарда долара за придобиването на социалната мрежа завърши официално през октомври. Това обаче се случи едва след месеци правни спорове, като именно това разсейване се предполага, че е причината за спада на цената на акциите на Tesla.

Още в началото на тази година Илон Мъск придоби дял в Twitter, а няколко месеца след това направи предложение да купи цялата компания за 44 милиарда долара - сума, което според мнозина бе твърде висока.

През юли милиардерът се оттегли от сделката заради опасения, че в платформата има твърде много фалшиви акаунти. Така се стигна до ход от страна на ръководителите на Twitter, които предприеха правни действия, за да задължат Мъск за завърши сделката.

Снимка 599318

Източник: GettyImages

За да може да си позволи скъпата покупка на социалната мрежа милиардерът трябваше да продаде акции на Tesla на стойност милиарди долари. Това негово действие обаче доведе до понижаването на акциите на Tesla. Но пък е факт, че Twitter е вече негова собственост.

Инвеститори сега са загрижени, че търсенето на електрически автомобили Tesla може значително да намалее, тъй като икономиката отслабва, по-високите разходи за заеми пък обезсърчават купувачите, а междувременно и други компании навлизат с нови предложения за електрически превозни средства.

На фона на тези неприятни за Илон Мъск новини, сега се появява и още една такава. А именно, че той вече не е най-богатият човек в света. Въпреки, че е главен изпълнителен директор и най-големият акционер в Tesla (с отчетен дял от около 14%), заради резкия спад в стойността на акциите му в компанията, той е изместен от първата позиция.

Снимка 599317

Източник: GettyImages

Нея сега заема Бернар Арно, който е главен изпълнителен директор на групата за луксозни стоки LVMH. Той вече е определен за най-богатият човек в света от Forbes и Bloomberg.

Илон Мъск, Grimes, Twitter и постът на милиардера със снимка на сина му

Как изглежда 2-годишният син на Илон Мъск и Grimes

Ето кой е малкият помощник на милиардера

Според Forbes състоянието на Илон Мъск сега е около 178 милиарда долара, докато това на Бернар Арно - 188 милиарда, пише BBC.