Кралица Елизабет Втора е прочута с предпочитанията си към леката храна и нетърпимостта си към чесъна и лука. Но и тя, както всички нас, си има своите любими основни ястия, които присъстват в менюто й от години.
Според бившия кралски готвач Дарън Макгрейди: "Кралицата не е много по храната, тя се храни, за да живее, за разлика от принц Филип, който обича да яде и би говорел за това цял ден. Когато вечеря сама, тя е много дисциплинирана. Без нишесте е правилото."
От Hello! цитират кулинарния гуру и добавят, че едно от любимите основни на Нейно Величество е морски език на скара върху канапе от спанак и тиквички (предполагаме, леко задушени). А рецептата за това леко рибно ястие разбираме не от кралския шеф, а от друг негов колега - Брайън Търнър.
Източник: iStock
Морският език на скара е не само бърз и лесен за приготвяне, но и здравословен - заради ниското съдържание на мазнини, приличното количество протеини и основни хранителни вещества като витамини D и B-12. Още по-апетитен става и благодарение на магданозеното масло, което е страхотен бонус в чинията.
Съставки (за четирима)
4 цели морски езика, всеки по 450 г (изчистени от люспата, главата и страничните перки)
50 г брашно
Сол и прясно смлян черен пипер
50 г безсолно масло, разтопено
2 лимона, разрязани наполовина
Картофи за гарнитура, по възможност пресни (или спанак и тиквички за канапе а-ла Нейно Величество)
Източник: iStock
100 г безсолно масло, омекнало
Сок от 1/2 лимон
1 с. л. нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне
Първо приготвяме маслото с магданоз - смесваме омекналото масло с лимоновия сок и магданоза, овкусяваме със сол и черен пипер по желание и го разстиламе върху хартия (също покрита с масло) във формата на руло. За да не се разтопи напълно, можем да го сложим за малко във фризера.
Измиваме рибата и хубаво подсушаваме. Включваме скарата.
Източник: iStock
Овкусяваме брашното със сол и черен пипер на вкус и овалваме филетата в него. Изтупваме ги от излишното брашно и ги слагаме на предварително загрятата скара.
Изпичаме ги за около 5-6 минути от всяка страна.
За да сме сигурни, че са готови, натискаме с пръст към гръбнака - ако усетим костта през месото, рибата ни е готова.
Източник: iStock
Сервираме в предварително затоплени чинии. С помощта на топъл нож нарязваме магданозеното масло на тънки филийки и поставяме по две върху всяко филе.
Що се отнася до гарнитурата - шеф Брайън Търнър предлага пресни задушени картофи, но ако ще е а-ла Нейно Величество, трябва да са върху канапе от спанак и тиквички (предполагаме, леко задушени).