Смъртта на Джордж Флойд, която стана повод за вълната от протести в САЩ, е определена за убийство от официалната съдебномедицинска експертиза. 46-годишният афроамериканец е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, предизвикано от използваните от полицията методи при задържането му.

Джордж Клуни, Амал Клуни и огромната сума пари, които похарчиха за играчка на децата си

Как угаждат на капризите на децата си Джордж и Амал Клуни

Близнаците си имат нова къща за игри

Към протестите в САЩ се присъединиха и много известни личности, които използваха социалните мрежи, за да изразят разочарованието, възмущението и скръбта си от случилото се.

Изключение не направи и Джордж Клуни, който в прочувствен материал за Daily Beast порица расизма, сравнявайки го с пандемия, за която все още не е открита ваксина.

Клуни пише, че американците многократно са ставали свидетели на убийствата на цветнокожи хора от полицията. Клуни изрежда имената на Тамир Райс, Филандо Кастил, Лакан Макдоналд... Затова и според него няма повод за съмнение, че Джордж Флойд е бил убит.

Снимка 478342

Източник: GettyImages

"Видяхме как той пое последния си дъх в ръцете на четирима полицейски служители. Сега сме свидетели на друга реакция на непокорство срещу системното жестоко отношение към наши съграждани, каквато наблюдавахме и през 1968 г., 1992 г. и 2014 г.", пише още Джордж Клуни, като отправя призив за промяна, която да сложи край на расовите предразсъдъци.

Холзи, Теса Томпсън и звездите, които се включиха в протестите след смъртта на Джордж Флойд

Звезди на протест

Всички искат справедливост за Джордж Флойд

"Гневът и чувството на безсилие още веднъж ни напомнят колко малко сме израснали като държава след първородния ни грях - робството. Фактът, че не купуваме и продаваме други човешки същества, не е повод да се окичим с медал", пише още актьорът, като заявява, че американците се нуждаят от промяна в прилагането на законите и в криминалната им правосъдна система.

"Това е нашата пандемия. Тя заразява всички нас и за 400 години все още не сме открили ваксина", категоричен е Джордж Клуни.

Снимка 481768

Източник: EPA/БГНЕС

Актьорът ясно изразява и неодобрението си към управлението на Доналд Тръмп, като отправя призив към американците на предстоящите президентски избори да гласуват за човек, който е еднакво справедлив към всички граждани, а не лидер, който подклажда омраза и насилие.

Доналд Тръмп, Facebook и защо служители на компанията излязоха на протест

Тръмп и Зукърбърг изкараха служителите на Facebook на протест

Какво предизвика недоволството

Според актьора има само един начин, който може да донесе трайна промяна в САЩ, и той е гласуването, защото всички американци са отговорни са съществуващите проблеми. Само и единствено те могат да поправят нещата, предава думите на Клуни The Guardian.

Катрин Зита-Джоунс, Джордж Клуни и как актрисата се пошегува с рождения ден на актьора

Как Катрин Зита-Джоунс се пошегува с Джордж Клуни

Старото приятелство ръжда не хваща