В момента Доналд Тръмп е най-критикуваната личност в САЩ. Това си личи както по безредиците, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд и полицейския произвол в страната, така и от всички коментари по адрес на държавния глава в социалните мрежи.

Преди дни Twitter за пръв път направи опит да сложи спирачка на безразборните и непремерени изказвания на Тръмп. Очаквано, в замяна получи заплахи за спиране на работа и обвинения в цензура.

Междувременно държавният глава използва възможността чрез профилите си да достигне до милиони и заяви позицията си, че протестиращите по улиците са престъпници, които трябва да бъдат арестувани. А това предизвика още по-голям гняв и безредици.

Снимка 481535

Източник: EPA/БГНЕС

Оказва се, че в конкурента на Twitter - Facebook, не са никак доволни от политиката по адрес на Тръмп. Служители на компанията изразиха своето недоволство срещу решението да не се вземат никакви мерки по адрес на крайните изказвания на президента в социалната мрежа.

Някои от наетите от Зукърбърг са използвали почивния неделен ден, за да се слеят с тълпите протестиращи. Нагласили са и автоматични съобщения, които да се изпращат до всички, потърсили помощ от поддръжката на социалната мрежа. В тях се казва, че са излезли на протест срещу правилата й.

Снимка 481797

Източник: iStock

Според разпоредбите на Twitter, някои от постовете на Тръмп бяха определени като подклаждащи насилие. В резултат на това се спря възможността да се харесват, коментират и споделят.

Но Facebook не предприе никакви действия. А дни по-рано Марк Зукърбърг обяви, че няма да следва подобна на конкурента си политика, с която да напомня на потребителите първо да проверят фактите, а после да вярват на спорни твърдения, публикувани в профила на Тръмп например, пише The Verge.

По думите на изпълнителния директор на Facebook, всеки сам може да си преценява на какво да вярва и на какво - не. По въпроса с публикациите, подбуждащи към насилие, позицията на социалната мрежа отново е неутрална - под предлог, че по важни въпроси, като този за убийството на Джордж Флойд, трябва да има широка дискусия и да се чуят всички гледни точки.

Twitter, Доналд Тръмп и как социалната мрежа го обвини в лъжа

Когато обвинят Доналд Тръмп в лъжа

Американският президент е много ядосан

Служителите на Facebook са притеснени, че ако сега не се вземат необходимите мерки, ситуацията ще излезе извън контрол покрай президентските избори през есента. Тогава социалната мрежа със сигурност също ще има вина за насилието по улиците. А работещите в нея не искат да се чувстват отговорни заради нечии други важни решения.