"Ние не сме такос."

Това е посланието, което Националната асоциация на испаноговорящите журналисти изпрати на първата дама Джил Байдън след изказването ѝ на конференция на латиноамериканци в Сан Антонио в понеделник, 11 юли, по време на която тя сякаш сравнява испаноезичните с такос.

Обръщайки се към годишната конференция на UnidosUS в Тексас, първата дама похвали многообразието на общността, като каза, че е "различна като винарските изби (bodegas) в Бронкс, красива като цветовете на Маями и уникална като такос за закуска тук в Сан Антонио."

Бритни Грайнър и писмото на задържаната в Русия баскетболистка до Джо Байдън

Бритни Грайнър отправи зов за помощ

Ще я чуе ли Джо Байдън

Байдън също така произнесе погрешно думата "бодегас", като вместо това каза "богидас", докато се опитваше да похвали латино общността. Видеоклипът с нейните изказвания привлече повече от два милиона гледания.

Снимка 580771

Източник: GettyImages

Обратната реакция не закъсня. В туит Националната асоциация на испаноговорящите журналисти написа, че организацията "насърчава първата дама и нейния комуникационен екип да отделят време, за да разберат по-добре сложността на нашите хора и общности. Ние не сме такос. Нашето наследство като латиноамериканци е оформено от различни диаспори, култури и хранителни традиции."

"Не ни свеждайте до стереотипи", завършва туитът.

Във вторник сутринта, 12 юли, Майкъл ЛаРоса, говорител на първата дама, написа в Twitter извинение: "Първата дама се извинява, че думите й са изразили всичко друго, но не и чисто възхищение и любов към латиноамериканската общност, каквито всъщност тя изпитва."

Повечето испаноговорящи и латиноамерикански групи не критикуваха публично коментарите на първата дама. Но това не попречи на някои републиканци да се възползват от аналогията и да я използват, за да "ударят" нея и съпруга й, президентът Байдън, пишат от Washington Post. 

Кралица Летисия, Джил Байдън и първи снимки от срещата им в Мадрид

Когато Летисия засенчи и Джил Байдън

Испанската кралица отново събра всички погледи

Бившият конгресмен Анди Бигс публикува в Twitter видео с изказването на Джил Байдън, пишейки: "Джил Байдън казва, че латиноамериканците са "уникални" като такос и нарича бодегас "богидас". Нищо чудно, че латиноамериканците бягат от Демократическата партия!"

Проучване на Washington Post сред испаноамериканците установява, че 49 % одобряват начина, по който президентът Байдън върши работата си, повече от избирателите като цяло. Все пак рейтингът му на одобрение е намалял сред испаноговорящите от миналата година.