Джейн Фонда е диагностицирана с неходжкинов лимфом и е започнала химиотерапия. Това сподели самата актриса и активистка в публикация в нейния профил в Instagram. 

Джейн Фонда, Дженифър Лопес, "Свекървище" и признанието, което актрисата направи

Кой спаси кариерата на Джейн Фонда след 15 години застой

Обратно в играта

"Това е много лечим рак. 80% от хората оцеляват, така че се чувствам голяма късметлийка", написа тя.

Неходжкиновият лимфом е рак на имунната система, уточняват от CNN. Фонда каза, че ще бъде на химиотерапия в продължение на шест месеца и че "се справя доста добре с лечението", добавяйки "и, повярвайте ми, няма да позволя нищо от това да попречи на моя климатичен активизъм."

Фонда е много активна в повишаването на осведомеността относно климатичната криза, след като се вдъхновява от младата екологична активистка Грета Тунберг.

През 2019 г. Фонда стартира Fire Drill Fridays - инициатива за гражданско неподчинение за повишаване на осведомеността за екологичните предизвикателства.

"Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които носи за мен", добави Фонда за диагнозата си. "Едно нещо, което вече ми показа, е важността на общността. На нарастването и задълбочаването на общността, така че да не сме сами. А ракът, заедно с възрастта ми - почти 85 - определено ни учи колко е важно да се адаптираме към новите реалности."

Телевизионният сериал на Фонда по Netflix Grace and Frankie приключи последния си сезон през април. Според нейния профил в IMDB Фонда работи по допълнителни екранни проекти.

Въпреки че за момента не се занимава с текущите си професионални ангажименти, Фонда каза, че що се отнася до нейният активизъм, той ще продължи.

Джейн Фонда, остаряването, пластичните операции и с коя от тях не се гордее

Голямата грешка на Джейн Фонда

С какво не се гордее актрисата

"Изживяваме най-влиятелния период в човешката история, защото това, което правим или не правим в момента, ще определи какво бъдеще ще има и аз няма да позволя на рака да ми попречи да направя всичко, което мога. Това до голяма степен включва продължаване на изграждането на общността Fire Drill Fridays и намиране на нови начини за използване на нашата колективна сила, за да направим промяна", написа тя. "Можете да разчитате на мен, че ще бъда заедно с вас, докато увеличаваме нашата армия от шампиони в борбата с климатичните промени."