Няколко дни преди Русия да започне войната срещу Украйна, на 17 февруари тази година, руските власти арестуват американската баскетболна звезда Бритни Грайнър на летище Шереметиево в Москва за притежание вейп с масло от хашиш.

Бритни Грайнър и писмото на задържаната в Русия баскетболистка до Джо Байдън

Бритни Грайнър отправи зов за помощ

Ще я чуе ли Джо Байдън

През август месец Грайнър, която е олимпийски шампион с националния отбор на САЩ, е осъдена на девет години затвор.

Преди ден съпругата й Черел Грайнър даде първото си интервю след арестуването й за CBS Mornings. "Тя е в най- най-трудния момент в живота си в момента", казва тя и допълва, че само по разговора по телефона е разбрала, че Бритни въобще не е добре.

Черел Грайнър

Източник: GettyImages

Черел Грайнър

"Плаках два или три дни без да спра след това. Това беше най-ужасният разговор, който съм провеждала", казва още Черел. Тя разказва, че баскетболистката много се страхува, че ще бъде забравена в родината си и никой няма да се бори за освобождаването й.

"Животът ми няма вече никакво значение" с точните думи, които ми каза", допълва Черел, цитирана от Guardian. "Умът ми просто не го побира." На 25 октомври е насрочено делото, в което адвокатите на Грайнър ще оспорват присъдата й.

По-рано тази година се говореше за вариант за освобождаването при размяна на затворници между Русия и САЩ, но за момента такъв вариант не е потвърден.