От няколко дни разводът на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-коментираните теми. И, разбира се, финансовият й аспект е най-любопитен за всички. Няма как да е различно, след като основателят на Microsoft има състояние, равняващо се на 134 милиарда долара към вторник, 4 май.

Бил Гейтс, Мелинда Гейтс, разводът им за милиарди и какво не знаем за него

Когато милиардите не могат да спасят брака

Любовната история без щастлив край на семейство Гейтс

Вече разбрахме, че все още законните съпрузи са подписали специално извънсъдебно споразумение относно разпределянето на огромното богатство, което да им спести главоболия по време на бракоразводното дело. А договорките в него очевидно вече влизат в действие.

В деня на обявяването на развода след 27 години брак, Бил Гейтс е прехвърлил на Мелинда акции на стойност 2.4 милиарда долара. Те са съответно 2.94 милиона броя от AutoNation (309 милиона) и 14.1 милиона броя от Canadian National Railway Co. (1.5 милиарда).

Освен това, предприемачът се е разделил и с 25.8 милиона акции от Coca-Cola Femsa на стойност 120 милиона, както и със 155.4 милиона акции от Grupo Televisa SA за 386 милиона долара.

Така Мелинда Френч Гейтс вече официално милиардер. Трансферите пък не повлияха особено на позициите на основателя на Microsoft и той продължава да бъде на четвърто място в света по богатство, предава Forbes.

Предполага се, че това не са единствените преводи, които Бил Гейтс е направил и ще направи към сметките на своята все още законна съпруга. И очевидно още е много рано, за да теглим чертата и да видим кой с колко милиарда ще остане.