Въпреки непрестанните софтуерни подобрения, които Tesla пуска, колите на компанията продължават да страдат от два важни проблема - лесно запалимите батерии и катастрофите, причинени от автопилота.

Вчера в щата Тексас тези две слабости на колите на Илон Мъск са причинили смъртта на двама души, след като автомобилът, в който са се возели, е излетял от пътя и се е блъснал в дърво.

След сблъсъка батериите в автомобила са се подпалили и в продължение на четири часа пожарните служби са се борели да овладеят пламъците.

Снимка 527665

Източник: Twitter / KPRC2

Колата е Model S, а в шофьорското място не е седял никой, което означава, че колата най-вероятно се е управлявала от автопилотните системи.

Въпреки че все още се уточняват причините за инцидента, по всичко личи, че става дума за грешка на софтуера в автомобила, поради която колата е излетяла от завой заради несъобразена скорост.

В нея е имало двама мъже на 59 и 69 години, като единият от тях се е возел на седалката до шофьора, а другият е бил на задната седалка, пише Reuters.

Снимка 455150

Източник: iStock

От Tesla все още не са коментирали случилото се, но при предходни инциденти компанията неведнъж е напомняла, че автопилотът не представлява напълно автономна система за управление и шофьорът винаги трябва да е готов да поеме волана.

Джейми Лин Спиърс, Илон Мъск, електроавтомобилите Tesla и обвинението за смъртта на котките ѝ

Какво иска сестрата на Бритни Спиърс от Илон Мъск

Обвинението срещу него е сериозно

Самият Мъск е признавал преди време, че проблемът не е толкова в автопилота, колкото в това, че шофьорите гласуват твърде голямо доверие на софтуера, който все още не може да замести тяхното присъствие напълно.