Пиер Тербланш е един от най-гениалните дизайнери на мотори в света, отговорен за създаването на класически шедьоври от рода на Ducatti 749, 888 и 999.

Никой от тях обаче не може да се мери с последния мотор, който Тербланш смята за най-съвършената машина, която е създавал някога.

Става въпрос за електрически мотоциклет, разработен съвместно с южноафриканската компания за карбонови гуми Blackstone Tek, по-известна като BST, който носи името HyperTek.

Снимка 453441

Източник: BST

Името изцяло съответства на профила на мотора - изключително технологична машина, която изглежда повече като мотор от филм за Батман, отколкото като мотоциклет.

Най-любопитният елемент около мотора е отсъствието на километраж и каквото и да е табло в горната част на кормилото.

Всички показатели на мотора се появяват на малък екран в специално разработения за HyperTek шлем.

Снимка 453442

Източник: BST

Същият този екран служи и като огледало за задно виждане, което предава картина от внедрени в тялото на мотора камери.

Другият интересен факт е, че моторът е снабден с огромна батерия, която издържа на до 300 километра, което е доста дълъг пробег за подобно превозно средство.

Снимка 453444

Източник: BST

Още по-интересното е, че дългият пробег далеч не е за сметка на мощността на HyperTek, чийто електрически двигател разполага с потенциал от цели 105 конски сили.

Батерията се пълни само за 30 минути и е поместена в сив модул в долната предна част на возилото.

Снимка 453443

Източник: BST

Въпреки че електрическият двигател е почти безшумен, HyperTek e снабден със звукова уредба, която пресъздава класическия рев, който можем да очакваме от подобна машина.

Harley-Davidson LiveWire - първият електрически мотоциклет на Harley-Davidson излиза до седмици

Всичко за премиерата на първия електрически Harley-Davidson

4500 километра безплатно зареждане за всеки продаден мотоциклет

Всички бройки на HyperTek ще бъдат сглобявани ръчно през следващите 18 месеца, а цената на този футуристичен мотор ще е също толкова забележителна, колкото е и самият той - 80 000 долара.