2020 г. бе турбулентен период за икономиката, в който редица сектори регистрираха рекордни загуби, а милиони хора започнаха да разчитат на правителствени чекове и помощи, за да оцеляват.

Лувърът, пандемията и какви са загубите на най-големия музей в света

Колко загуби Лувърът от пандемията

Най-големият музей в света с празни зали

Бурята, създадена от пандемията обаче, определено не е засегнала всички по един и същ начин и затова говорят резултатите в индустрията на луксозните спортни возила.

Наскоро CNN Business разкри, че 2020 г. всъщност е била една от най-успешните години за Bentley и Lamborghini.

Снимка 525469

Източник: iStock

Британският производител Bentley, който трябваше да затвори фабриките си за повече от два месеца в началото на 2020 г., е реализирал най-много продажби в цялата си история, пише CNN.

В същото време приходите на Lamborghini са достигнали исторически пик, а 2020 г. е била втората най-успешна в историята на компанията по отношение на брой продадени автомобили.

Данни на JD Power сочат, че продажбите в САЩ на коли на стойност над 80 000 долара са скочили двойно, а тези на колите над 100 000 - с цели 63% през последната четвърт на миналата година.

Снимка 525470

Източник: iStock

Ferrari също регистрира най-високите си продажби до момента в същия период.

Rolls-Royce е сред малкото компании в този сегмент, които бележат спад в продажбите, но за сметка на това се е радвала на рекордни приходи от бизнеса си с поръчкови и тунинговани автомобили.

"От 40 години съм в бизнеса и досега не бях виждал нещо подобно", казва пред CNN Брайън Милър, президент на компанията за премиум возила Manhattan Motors.

Снимка 525468

Източник: iStock

Той отдава тази тенденция на два фактора - продължителния ръст на финансовите пазари и скуката.

Пандемията, луксозните брандове, милениалите и как оцеляха гигантите Chanel, Hermès, Louis Vuitton

Падението и възходът на лукса по време на паднемията

Луксозните брандове откриха топлата вода (наречена онлайн търговия)

Според него богатите милениали от технологичния сектор, които през миналата година не са могли да се разсейват с екзотични екскурзии, са основните отговорници за този възход при суперколите.