За много хора, работещи в офис от 9 до 5, най-разтоварващите моменти се оказват разходката с кучето сутрин и голямото щастие и подскачане, когато се прибират от офиса. И в това няма нищо случайно - освен че са способни да ни се радват без причина, домашните любимци имат благотворен ефект върху живота ни като цяло.

Снимка 346505

Източник: iStock

Изследване, публикувано в списание Scientific Reports, показва, че собствениците на куче са много по-малко склонни да развият сърдечни болести. След като анализират данни от близо три милиона души, учените заключават, че позитивното настроение, което животното носи, както и увеличената физическа активност, намалява риска да страдаме от сърце с цели 11 %.

Снимка 344153

Източник: iStock

Според проучване на Университета Уоруик във Великобритания пък 40 % от хората, отглеждащи куче, твърдят, че общуват по-лесно с околните и са се сдобили с нови приятели, благодарение на домашния си любимец.

Снимка 349177

Източник: Twitter / WeRateDogs

Всеизвестна истина е, че кучетата намаляват стреса - когато галите животинчето си, се покачват нивата на хормона окситоцин, който потиска стреса.

Хората с високо кръвно налягане, които имат домашен любимец, се справят по-добре и в стресови ситуации от онези с хипертония, които не отглеждат куче или коте.