По-бели зъби - това желание върви заедно с това за по-гладка кожа, по-гъста коса и така нататък. Процедурите за избелване на зъбите обаче се оказват не толкова безопасни, колкото всеки си мисли.

По време на научната конференция Experimental Biology беше обявено, че водородният пероксид, който е основна съставка на домашните продукти за избелване, разрушава втория слой на зъбите.

Снимка 363977

Източник: iStock

Човешкият зъб се състои от няколко слоя - най-горният е емайлът, вторият се нарича дентин и е съставен от протеини, 95% от които колаген. А третият е пулпата. Водородният пероксид, който познаваме като перхидрол или кислородна вода в зависимост от концентрацията, успешно преминава през емайла и разрушава колагена.

Снимка 334949

Източник: iStock

Учените, провели трите различни изследвания, доказали вредното въздействие на водородния пероксид върху дентина, обаче натъртват, че резултатите са съвсем пресни и още не е изследвано дали колагенът не се възстановява на по-късен етап. Докато разберем това със сигурност, смятаме да се придържаме към естествените средства за избелване на зъбите.

Как да избелим зъбите си с естествени средства

Как да избелим зъбите си с естествени средства

Няколко хитрини