Да се сдобием с холивудска усмивка в днешно време звучи като най-лесната задача - в денталните клиники се предлагат разнообразни процедури, а в аптеките - всякакви опции за избелване (от паста за зъби до ленти). Голяма част от тези методи обаче не са особено щадящи към здравето на устната ни кухина - те не действат добре на венците и правят зъбния емайл по-податлив на напукване. За щастие съществуват естествени методи за избелване - може да не се сдобием съвсем с усмивката на Дженифър Лорънс, но поне ще имаме здрави зъби.

Снимка 332352

Източник: iStock

Кокосово масло

Известната от 3 хиляди години аюрведическа практика на жабурене с кокосово масло се отразява благотворно на зъбите, но не очакваме чудеса относно цвета. 20-минутното жабурене може и да почиства плаката и бактериите, но няма как да промени драстично естествения цвят на зъбите ни. Но пък може да комбинираме практиката с последващо измиване с паста за зъби с активен въглен - доказано ефективно избелващо средство.

 

Сода за хляб

Това го знаят и бабите ни - зъбите могат да се мият със сода за хляб и да станат не само чисти, но и по-бели. За жалост гранулите й са абразивни и могат да увредят зъбния емайл - препоръчваме използването й през определен период или когато искаме да премахнем забележими петна от червено вино, кафе, тютюн.

Снимка 300687

Източник: iStock

Ягоди и бананови обелки

Червените плодове може да боядисват дрехите, но някои от тях имат обратния ефект върху тялото ни. Маликовата киселина в ягодите например действа избелващо както на зъбите, така и на кожата. Трябва да смачкаме на пюре плода, да го нанесем на зъбите или лицето, и да останем така около 5 минути. Минералите в банановите обелки имат същия ефект - препоръчва се обтриване на вече измитите зъби с вътрешната им страна за около 2 минути.

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

Кислородна вода

Някои зъболекари се кълнат в ефективността й - количество около една чаена лъжичка се смесва със също толкова вода, след което жабурим за известно време. Въпреки ефекта, трябва да процедираме внимателно, защото някои хора имат непоносимост към кислородната вода.

Снимка 387090

Източник: iStock

Ябълков оцет

За какво ли не е полезна тази проста съставка - и ето че към всичките й ползи можем да добавим и избелването на зъбите. Препоръчва се няколко пъти в седмицата (не всеки ден) жабурене с ябълков оцет преди измиването на зъбите.

Домашният ябълков оцет и ползите за здравето

Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са много