Едно от неприятните допълнения към времето, прекарано на открито през топлите месеци, са комарите. Колкото и да е странно обаче, и те си имат вкусове и предпочитат някои хора пред други. Според статия в Smithsonian Magazine причините за това може да са някои от долните.

Снимка 426000

Източник: iStock

Кръвна група

Комарите си набавят протеини от кръвта ни, но предпочитат определени кръвни групи. Според цитирано изследване най-много хапани са хората с нулева кръвна група. Група А е най-отбягваната, а В е някъде по средата.

Въглероден двуокис

Един от начините да "засекат" жертвите си е като надушат издишания въглероден двуокис. По принцип по-едрите и масивни хора издишат повече, което е обяснението защо децата по-рядко страдат от ухапванията от възрастните. Както и причината бременните да са "по-вкусни" на комарите.

Снимка 374740

Източник: iStock

Млечна и пикочна киселина

Това са други субстанции, които комарите надушват и са привлечени от тях. Първата се отделя през потта, което прави спортистите и хора с бърз метаболизъм по-податливи на ухапвания. Втората зависи от генетични фактори.

Цвят на дрехите

Според учен от Университета на Флорида комарите се ориентират и по цветовете на дрехите ни. Ако носим по-ярки и отличаващи се, е по вероятно да бъдем ухапани.

Снимка 482707

Източник: iStock

Бира

Според изследване, цитирано от Smithsonian Magazine, миризмата на бира в дъха ни привлича комарите. До момента обаче няма логично научно обяснение за това.