В последните десетина години кокосовото масло е навсякъде - хората го ползват в кухнята за готвене, в банята като козметика, правят ароматни свещи и всевъзможни неща с него. И докато то може да е чудесно за косата ни, оказва се, че приемано като храна съвсем не е такова.

Снимка 374545

Източник: iStock

Според статия на Outside две проучвания с малък брой участници през 2003 г. са дали началото на модата на кокосовото масло в кулинарията. Според тях то намалява холестерола, изчиства акнето и дори подобрява паметта.

Кокосовото масло обаче съдържа 50% повече наситени мазнини от маслото и Американската асоциация по сърдечно-съдовите заболявания дори е излязла със становище, според което е добре да се избягва консумацията му.

Снимка 341351

Източник: iStock

Професорът от Харвардският университет Карин Микелс дори стига по-далеч, като го нарича "чиста отрова" в една от лекциите си. От Outside съветват да намалим употребата му за кулинарни цели, ако вече сме свикнали с него. И да го заместим с по-полезни масла като тези от авокадо, лешници или по-традиционния зехтин.