Често забравяме рождени дни на приятели, какво сме си помислили преди малко или думи, които тъкмо се каним да употребим. И преди да се притесним дали не трябва да започнем да пием гинко билоба, или дали не страдаме от мозъчно заболяваме, спокойно! Учени от университета в Торонто твърдят, че забравянето е признак на по-висока интелигентност.

Снимка 348095

Източник: iStock

Някои хора по-лесно запаметяват нови детайли, докато други "припокриват" старата информация с нова, твърдят Пол Франкланд и Блейк Ричардс от Университета в Торонто. И добавят, че забравящите се оказват с по-висок коефициент на интелигентност. "Важно е мозъкът да забравя ненужни детайли и да се фокусира върху нещата, които ще ни помогнат да взимаме важните решения", допълва Ричардс.

Снимка 338831

Източник: iStock

Според него целта на паметта е именно да подпомага взимането на решения. "Лошата" такава е способна бързо да освобождава място за нова информация, която ще е необходима за актуалните ни проблеми и разрешаването им. Затова учените от Торонто успокояват, че не трябва да се притесняваме, ако често забравяме дребни неща и думи. Ако обаче паметта започне да ни изневерява по-сериозно и прекалено често, може би е време за медицинска консултация.