На един от най-хубавите Християнски празници - Благовещение в галерия Париж ще се открие изложбата  „Не просто икони" на Анита и Георги Ненчеви.

Темата е свързана с предстоящия Великден, като целта на събитието е да се покажат не само традиционните икони, но и да се представи една по-различна гледна точка и интерпретация на библейските притчи и сцени.

Авторите преди няколко месеца гостуваха в галерията с друга своя изложба - „Да да, наив", но сега те ще покажат творби, с  които се докосват и завръщат до една от отправни точки в съвременното българското изкуство - иконографията.

Оставяйки верни на своите предпочитания Анита и Георги са направили реплики на подбрани икони от Арбанаси и други места, където примитивизма и наивизма присъстват особено силно.

Друга характерна черта за философията на Анита и Георги Ненчеви е, че те оставят дървото и камъка „сами да говорят"-  в тяхната първоначална форма, без драстично да  я променят.

Рисуват иконата или картината съобразявайки се с тази автентичност и естественост на материала. Така направените от тях икони са уникални сами по себе си.

Освен икони, в предстоящата изложба ще може да се види и живопис, която интерпретира различни библейски сцени в  наивистичен стил, а Георги Ненчев ще покаже и своите скулптури от дърво на християнска тематика.

В галерия Париж зрителите ще могат да видят не просто икони, а ще „прочетат" един личен разказ - „изречен" в образи и форми.

Изложбата ще може да се разгледа до 10.април.2010, както и он-лайн в сайта на галерия Париж.