Google почете появата на хип-хопа на музикалната сцена със специален doodle. В кратък клип световната търсачка разказва за зараждането на стила.

Началото е поставено от Dj Kool Herc и неговата група през 1974 г. След появата на рап музиката, естествено е да се появи и подходящ танц към нея.

Брейкът се появява в края на 60-те години. Тогава той представлява само стъпки и се нарича "Good Foot", измислен е от Джеймс Браун.

Снимка 307692

Източник: GettyImages

През 70-те години Dj Afrika Bambaataa поставя началото на Zulu периода. Той основава old school брейк групата "Zulu Kings". Края на old school брейка идва в края на 70-те, когато през 1979 г. се появяват "Rock Steady Crew". Те са първите от новата вълна в брейка.

Техните танци са по-раздвижени. Вече освен "foot work-a" се появяват и други елементи като хеликоптера, въртене на гръб и на глава както и много други. А самият брейк се е танцувал върху кашони.

Когато брейкърите се разделят на отделни групи, всяка от тях започва да изписва името си върху стените в гетата и метрото, като по този начин маркира територията си.

От начало графитите са били по-прости и са представлявали имена. Истинският бум на графитите е в края на 60-те във Филаделфия, когато двама с прякорите Cornbread & Cool Earl изрисуват почти целия град в надписи, носещи техните имена.

Както повечето елементи в хип-хоп културата и графитите са забранени от властта веднага след появяването им в гетата на по-големите градове.

Снимка 262734

Първият официален рап сингъл е издаден през юни 1979 г . Той се казва "Rappers Delight" и е на групата от New Jersey - Sugarhill Gang. Времетраенето му е 14,23 минути.

Снимка 307688

Източник: GettyImages

За основоположник на рапа е сочен Къртис Блоу , а хитът му за 1984 г. "Basketball" го задържа няколко седмици на върха на класацията на "Billboard". От началото си досега хип-хоп културата е претърпяла много промени и продължава да се движи напред, пише Дарик.