Към последната книга за Хари Потър, "Хари Потър и даровете на смъртта", ще бъдат заснети два филма, заяви компанията "Уорнър брадърс" в официално изявление.

И двете продукции ще бъдат отново под режисурата на Дейвид Йейтс, като пъвият филм ще излезе по кината през ноември 2010 г., а вторият - през май 2011 г.

Сценарист и на двете ленти ще бъде Стив Клоувс, който е автор на повечето филми от поредицата по романа на Джоан К. Роулинг.

Решението, книгата да се раздели в два филма, взел продуцентът Дейвид Хейман, въпреки колебанията си. Той се обосновава с това, че в "Хари Потър и даровете на смъртта" просто няма какво да съкрати.

Хеймън отбелязва, че вероятно скептиците ще обвинят компанията в стремеж за удвояване на приходите, но истинските мотиви за новите две серии са творчески, а не комерсиални.

До момента има пет екранизации за Хари Потър, които общо са събрали 4,5 млрд. долара приходи. В момента текат снимките на шестата част - "Хари Потър и нечистокръвният принц". Премиерата на филма е предвидена за 18 ноември 2008 г.