Със сигурност все още не можем да определим добре или не чак толкова започва 2021 г., но пък ни остава надеждата, че най-доброто предстои.

"Диви и щастливи", Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Александър Сано и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Диви и щастливи"

Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев са българските Телма и Луиз

Във всякакъв аспект, а и в кино, разбира се. Защото именно тази година трябва да видим доста интересни филми, сред които има български заглавия. Но пък ни е доста интересно и кои са били най-гледаните български филми през 2020 г.

Разбираме го от годишната статистика, която Националния филмов център публикува. Ето и кои са трите най-гледани български филма през година, белязана от пандемия и затваряне на кината.

3. "18% сиво" - над 19 хиляди зрители и 169 000 лв. приходи от бокс офиса

2. "Ятаган" - над 34 000 зрители и близо 300 000 лв. приходи от бокс офиса

1. "Диви и щастливи" - над 42 000 зрители и над 370 000 лв. приходи от бокс офиса

Всъщност, премиерата на "Диви и щастливи" се състоя в края на месец ноември 2019 г., но това не попречи на филма да достигне върха за 2020 г. Като добавим статистиката на филма и от 2019 г. разбираме, че приходите на режисирания от Мартин Макариев филм надхвърлят 1 милиона лева.

Топ 10 на най-гледаните български филми за изминалата година се допълва от "Доза щастие", "Екшън", "Завръщане", "Пепел върху слънцето", "Останалото е пепел", "Връзкология" и "Бащата".

"18% сиво", Руши Видинлиев, Доля Гавански и какво да очакваме от филма

"18% сиво" и какво да очакваме от филма

История за любов, фотография и пътят към себе си

Сериозен спад е отчетен както в зрителите, така и в приходите от бокс офиса като цяло. За изминалите 12 месеца кината са посетили едва 1 милион и 337 хиляди души, като генерираните печалби са над 12 милиона лева.

Валентина Каролева, "Доза Щастие", HBO GO, българските филми и животът им след киното

„Доза Щастие“ – най-голямото предизвикателство за Валентина Каролева

Каква е съдбата на българските филми след премиерата им по кината

Това е доста голям спад с предходната 2019 г., когато приходите на българските кина са възлизали на 49 милиона лева, а зрителите са били малко на 5 милиона.