Неотдавна Samsung показа първия 108-мегапикселов камерен сензор за смартфон, но компанията все още не е представила собствен смартфон, притежаващ новата технология.

ISOCELL Bright HMX, Samsung, Xiaomi и първият 108-мегапикселов сензор за смартфони

Първият 108-мегапикселов сензор за смартфони

Сензорът може да записва и видео в 6К резолюция

Изглежда обаче, че корейският производител е предоставил лиценз за въпросния сензор на друг голям играч на пазара на мобилните технологии - Xiaomi.

Вчера китайската компания показа продукта на това партньорство в лицето на смартфон на име Mi CC9 Pro, който е оборудван с невероятната 108-мегапикселова камера на Samsung.

Това е и първият смартфон, предназначен за широкия пазар, разполагащ с подобна камера.

Снимка 451351

Източник: Xiaomi

До момента такава резолюция бе възможна само с камери за по няколко хиляди, което прави Mi CC9 Pro наистина революционен в това отношение.

Ключовата иновация в сензора е, че пикселите му са събрани в групи от по четири пиксела, като всяка група събира четирите си пиксела в един.

По този начин камерата създава изключително детайлни 27-пикселови изображения, но при наличието на достатъчно светлина снимащият може да изключи този режим и да създаде истинско 108-мегапикселово изображение.

Изображенията по-долу показват как изглеждат тези изображения и колко детайл бихме могли да съберем в тях.

Снимка 451353

Източник: Xiaomi

Снимка 451355

Източник: DXOMARK

Интересното е, че на гърба на телефона има още три сензора - един за далечно снимане, втори за широкоъгълни снимки и трети за макро снимки отблизо.

Xiaomi Mi Mix Alpha - първият телефон, направен от екран

Xiaomi Mi Mix Alpha - невиждан смартфон, направен от… екран

Прототипът моментално печели симпатиите ни

За момента обаче Xiaomi възнамерява да пусне Mi CC9 Pro само в Китай, но със сигурност новата технология ще достигне и западните пазари.