Последната седмица със сигурност е една от най-трудните в историята на Huawei. Отношенията на компанията с гиганти като Google, Microsoft, Intel и Qualcomm охладняха в следствие на решения на правителство на САЩ, които забраниха търговията с Huawei.

Huawei подготвя собствена алтернатива на Android

Huawei подготвя собствена алтернатива на Android

Ще успее ли компанията да пусне новата система навреме

Въпреки 90-дневната отсрочка на забраната, която президентът Доналд Тръмп постанови, някои основни партньори на китайската марка изглежда нямат намерение да продължат бизнеса си с Huawei.

Вчера BBC съобщи, че ARM Holdings, основен доставчик на части, необходими на Huawei за създаването на Kirin процесорите, е замразил всички "активни договори" и споразумения.

Решението на ARM е ефективно и за дъщерната компания на холдинга в Китай, която бе създадена само преди година с цел повишаване ефективността на партньорството с Huawei.

Причината за действията на ARM се корени в това, че технологиите, които доставят на китайския си партньор, са с американски произход и така попадат под забраната, наложена от Тръмп.

Всичко това означава, че ако ситуацията не се промени в обозримото бъдеще, Huawei ще изпита сериозни затруднения с производството на нови и конкурентни смартфони.

Според информацията на BBC, следващото поколение чипове Kirin 985 все още не са готови и довършването им ще зависи до голяма степен от това дали Huawei и ARM Holdings ще продължат партньорството си.

САЩ, Huawei и каква отсрочка даде страната на китайския производител

САЩ даде 3-месечна отсрочка на Huawei

Успокоение за настоящите потребители на китайския производител