Дебютът на сгъваемите смартфони бе малко муден и белязан от дефекти и компромиси със здравината.

Samsung Galaxy Z Fold 5, JerryRigEverything и колко здрав е новият сгъваем смартфон

Това ли е най-здравият сгъваем смартфон

Впечатляващо представяне

През последните две години обаче потребителският интерес към тези устройства расте главоломно и продължава да бележи рекорди.

Според DSCC сгъваемите смартфони са имали рекордно тримесечие по отношение на продажбите през третата четвърт на тази година (юли до септември), подхранвано от пускането на Samsung на Galaxy Z Fold5 и Z Flip5.

Снимка 627745

Засилената конкуренция от Китай също е изиграла значителна роля.

Продажбите на сгъваеми устройства са скочили с цели 215% в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. и с 16% в сравнение с третото тримесечие на 2022 г.

Общите продажби нарастват до седем милиона бройки, засенчвайки предишния връх от 6.1 милиона, достигнат през същото тримесечие на миналата година.

Снимка 627742

Източник: Samsung

Безспорният лидер по пазарен дял продължава да е Samsung, като за споменатия период този дял в глобален план възлиза на 72%, което отразява спад с около 14% спрямо същия период миналата година.

Следващият значителен пазарен дял принадлежи на Huawei и е равен на около девет процента, следван от Honor с осем процента.

Samsung може да се похвали с двата най-продавани модела - Galaxy Z Flip5 и Z Fold5, които отговарят респективно за 45% и 24% от продажбите, като след тях се нареждат Mate X3 на Huawei и Magic V2 на Honor, които представляват по около шест процента от всички продадени сгъваеми устройства.

Снимка 627741

Източник: Samsung

За цялата 2023 г. се очаква продажбите на сгъваеми устройства да нараснат с 23% в сравнение с 2022 г. до 15.8 милиона единици.

Samsung Galaxy Z Fold 5, Z Flip 5 и ще видим ли по-достъпни Fan Edition версии на сгъваемите смартфони

Ще видим ли по-достъпни Galaxy Z Fold и Flip Fan Edition

Радост за феновете

Петте топ модела за цялата година ще бъдат, в този ред, Galaxy Z Flip5, Z Fold5, Z Flip4, Honor Magic V2 и Huawei Mate X5.