И през 2020 г. формата на смартфоните остана непроменена, ако изключим сгъваемите модели, които започват да се установяват като интересна, но все още скъпа алтернатива.

Samsung Galaxy Z Fold 2 и всичко за новия сгъваем смартфон

Galaxy Z Fold 2 - така трябва да изглеждат сгъваемите телефони

Подобренията са очевидни

Сгъваемата форма обаче не е единственият начин да бъде уголемен екрана, като от години компании като Samsung, Motorola и Microsoft работят по екран, който стои скрит в тялото и се разгъва, само когато е нужен.

Именно такъв прототипен модел показа китайският производител OPPO, базиран на технология, подобна на тази в конвейерния колан.

Снимка 507176

Източник: OPPO

Моделът се нарича OPPO X 2021 и разполага с 6.7-инчов OLED екран, който нараства до диагонал от 7.4 инча само с плъзването на един бутон.

Дисплеят е прикрепен към метална шина, която се разтяга и свива посредством два мотора, като в процеса видимият панел става по-голям или по-малък.

Така OLED панелът остава винаги опънат, без гънките или трапчинките, които виждаме при телефоните със сгъваем екран.

Снимка 507180

Източник: OPPO

Дисплеят също така може да бъде фиксиран в различни размери в зависимост от това какво правим с телефона.

Тъй като моделът е все още в прототипен етап, от OPPO не са съобщили всичките му качества и характеристики, но от GizmoChina разкриват някои от тях.

Според китайската медия, OPPO X 2021 ще е с процесорен чип MediaTek MT6853V 720 и поне 6GB RAM.

Вероятно е на гърба му да видим четворна камера, а батерията да е с капацитет от поне 5000mAh, за да захранва моторите и по-големия екран.

Цената остава неизвестна за момента, но едва ли можем да очакваме да е под 1000-1200 долара, ако вземем предвид цените на настоящите сгъваеми модели.