Третият сгъваем смартфон на Samsung е вече тук и носи много подобрения спрямо първия Galaxy Fold.

Galaxy Z Fold 2 не изглежда като опитен модел, а като завършен и добре пипнат смартфон, въплъщаващ някои от най-горещите технологии в момента.

Първата и най-важна промяна, разбира се, е в екрана - той е по-голям, по-здрав и доста по-атрактивен за окото, благодарение на честотата от 120Hz.

Снимка 494504

Източник: Samsung

Диагоналът му е цели 7.6 инча в разтворен формат, а обемистият прорез за камерата е заместен от малък Infinity-O отвор.

Технологията за пантата е подобна на тази в Z Flip и осигурява стабилност при отваряне и затваряне, както и възможност да фиксираме екрана в определен разтвор във Flex режим.

Върху дисплея все още има фабричен протектор, но пластмасата е заменена с ултра тънкото стъкло на Samsung (UTG).

Снимка 494505

Източник: Samsung

Този път компанията е наясно, че гънката в центъра е там и дори ни съобщава, че технологията на сгъване прави максимума, за да държи панела максимално плосък.

В сгънат формат предният екран вече може да ни служи за доста повече неща, защото размерът му е като на конвенционален смартфон с диагонал от 6.23 инча, докато при първия Fold този дисплей бе едва 4.6 инча.

На гърба на телефона имаме три сензора от по 12 мегапиксела, които са по-нови и мощни от тези в първия Galaxy Fold, поместени в модул, подобен на този при Galaxy Note 20 и S20.

Снимка 494507

Източник: Samsung

При Z Fold 2 обаче имаме само до 2х оптичен зуум и няма опция за заснемане в 8К, но имаме готини режими и екстри за снимане, които взимат предвид сгъваемата форма.

Под капака обаче имаме най-доброто на пазара в момента - Snapdragon 865+ и 12GB RAM, а откъм място за съхранение максимумът ще е 512GB.

Батериите са разделени в две клетки с респективно 2155mAh и 2345mAh, с общ капацитет от 4500mAh, което звучи доста, но предвид огромния 120-херцов екран най-вероятно ще трябва да носим зарядното плътно с нас.

Снимка 494508

Източник: Samsung

Добрата новина е, че Samsung разполага с технология за адаптивно преминаване от 120Hz към 60Hz в зависимост от това какво правим с телефона, така че да запазва батерията пълна максимално дълго.

Сега трябва да кажем и колко струва телефона - цели 3999 лева! Да, това са страшно много пари за смартфон, но тук все пак говорим за премиум джаджа, която само най-запалените по новите технологии потребители ще дръзнат да си купят.

VIP-елементът е подчертан и от "първокласното Galaxy Z Premier обслужване", което ни дава достъп до екстри като еднократна подмяна на екрана, персонализирано обслужване от Samsung, вечеря в ресторант със звезди Michelin и други.

Снимка 494503

Източник: Samsung

Все пак трябва да признаем, че от Samsung са се постарали доста, за да подобрят сгъваемия си модел и занапред можем да очакваме единствено той да става още по-мощен и достъпен.