Преди около две години Microsoft официално обяви, че спира да произвежда смартфони, след като не успя да се наложи в индустрията, доминирана от Samsung, Huawei и Apple.

Вчера обаче компанията изненада всички фенове на технологиите с цял набор от нови джаджи, две от които заслужават специално внимание.

Това са Surface Duo и Surface Neo - сгъваеми таблет и телефон, които стартират изцяло нова продуктова линия за компанията на Бил Гейтс.

Surface Duo

Surface Duo e смартфон с два екрана, свързани с механична панта, която може да се завърта на 360 градуса.

Снимка 445857

Източник: Microsoft

Всеки от екраните е с размер от 5.6 инча, а в отворен вариант диагоналът на екрана е 8.3 инча - с инч повече от отворения Samsung Galaxy Fold.

Двата екрана могат да работят като едно цяло или по отделно, като по този начин можем да ползваме едната част за писане на съобщения, а другата за браузване в интернет например.

Снимка 445856

Източник: Microsoft

Интересното тук е, че Surface Duo ще работи с Android и ще има достъп до цялата екосистема на Google.

От Microsoft разкриха, че смартфонът е оборудван със Snapdragon 855, но е възможно чипът да бъде подменен с по-нов, когато телефонът излезе на пазара, което се очаква да се случи към края на 2020 г.

Surface Neo

Таблетът Surface Neo е още по-впечатляваща джаджа, която със сигурност ще привлече вниманието на феновете на по-големите екрани.

Снимка 445860

Източник: Microsoft

Neo разполага с два 9-инчови LCD панела, които в разгънат вариант са големи колкото екран на лаптоп - цели 13.1 инча.

От Microsoft казват, че това са най-тънките LCD панели, създавани някога, като дебелината на всяко от крилата е едва 5.6 милиметра.

Въпреки привидно обемистия си размер, Neo тежи само 655 грама.

Таблетът работи с нова версия на Windows 10, която се нарича Windows 10 X и е създадена специално за нуждите на Surface Neo.

Идеята е Surface Neo да си приближи максимално близо до усещането за работа с компютър.

Снимка 445860

Източник: Microsoft

Към гърба му дори може да бъде прикачена клавиатура, а когато я извадим и започнем да работим с нея, върху един от екраните се появява и виртуален тракпад, подобен на тези, с които сме свикнали при лаптопите.

Също като Surface Duo, Surface Neo би трябвало да се появи на пазара навреме за Коледа догодина, но за момента няма абсолютно никаква информация по отношение на цените на двете устройства.