Обновените или ремонтирани (refurbished) телефони втора ръка са страхотен избор за всеки, който иска да има хубав и надежден телефон, но не иска да дава пълната сума за чисто нов такъв. 

Samsung и ръстът на бизнес потребителите на сгъваеми смартфони

Защо бизнесът започва да избира сгъваемия смартфон

Над 100% ръст на корпоративните клиенти

Заради неясната икономическа ситуация през последните години, пазарът за такива устройства изглежда по-стабилен от този на чисто новите устройства, но и при него лидерите остават все същите. 

Според Counterpoint Research Apple има внушителни 49% пазарен дял от глобалния пазар на обновени смартфони, следвана от 26% на Samsung.

Снимка 588237

Източник: iFixit

Като цяло пазарът на обновени смартфони отбелязва ръст на продажбите с пет процента в световен мащаб през 2022 г. въпреки спада от 17% в Китай. 

Не е изненадващо, че Индия повежда с ръст от 19%, тъй като развиващата се страна е и вторият по големина пазар на смартфони в света. 

Глобалните продажби на реновирани телефони на Apple са нараснали с 16% на годишна база през 2022 г. и iPhone е най-бързо развиващата се марка на пазара на използвани и вторични смартфони. 

Снимка 562915

Източник: Samsung

Въпреки че този растеж оказва влияние върху продажбите на нови модели iPhone, той може само да подобри приходите от услугите на Apple, тъй като тези, които купуват обновени устройства iPhone, все още могат да купуват приложения и да се абонират за определени услуги на Apple. 

Продажбите на обновени телефони Samsung намаляха, тъй като малък процент от потребителите на Android на вторичния пазар преминаха към iOS миналата година.

Пазарният дял на Apple на вторичния пазар се е повишил от 44% през 2021 г. на 49% миналата година. 

Снимка 591951

Източник: Front Page Tech

Делът на Samsung на този пазар намалява до 26% миналата година от 28% през 2021 г. 

Oppo, Xiaomi, OnePlus и ползват ли се за шпионаж китайските смартфони

Ползват ли се за шпионаж китайските смартфони

Нищо не остава скрито

След Apple и Samsung, останалата част от вторичния пазар се състои от марки с малки дялове, като Vivo и Oppo запазват своите три процента от пазара през 2022 г., докато делът на Huawei намалява от четири на три процента.