Дълго време преобладаваше мнението, че iOS е много по-добре защитена система от Android, докато не започнахме да дочуваме, че и тя може да бъде лесно пробита чрез най-различни методи. 

Apple, iOS, Android и коя система има повече вируси

Защо Android има от 14 до 47 пъти повече вируси от iOS

Скоро iOS може да не е толкова защитена

Един от рисковете при Android обаче е, че смартфоните, съвместими със системата на Google, се произвеждат от десетки различни компании, което означава, че е трудно да се наложи единен стандарт за сигурност. 

Оказва се също така, че някои производители на устройства с Android не е нужно да бъдат хаквани, за да започнат да точат данните ни, защото го правят по подразбиране. 

Снимка 606323

Източник: iStock

Това разкрива ново изследване на университета в Единбург, при което е установено, че някои китайски смартфони започват да пращат лични данни без знанието на потребителите още при първото включване. 

В случая са изследвани устройства на Oppo, Xiaomi и OnePlus, като разкритията засягат само модели, закупени в Китай. 

Макар и това донякъде да е утеха за нас в западните пазари, мащабът на нерегламентираното събиране и предаване на данни е изключително сериозен. 

Снимка 606324

Източник: iStock

Според изследователите от Единбург тези устройства идват с голям набор от предварително инсталирани приложения, които без знанието на собственика започват да препращат данни към производителя, мобилния оператор и дори към социални мрежи като Baidu. 

Данните включват уникални идентификатори за устройството, GPS координати за движение, настройки на телефона, данни за ползването на различни приложения в него, както и данни от текстови съобщения и списъка с контакти. 

Факт е, че тези данни се пращат по анонимен начин, но системата е направена така, че е много лесно да се разкрие на кого точно принадлежи даден телефон и информацията, получена от него. 

Google Maps, Apple Maps и какви данни събират за нас двете приложения

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

Apple Maps срещу Google Maps

От Единбург съветват, че няма за какво да се притесняваме, ако не живеем в Китай, и поясняват, че телефоните в Китай идват с до четири пъти повече предварително инсталирани приложения, отколкото на запад.