Докато до скоро обсъждахме, че страхотните Huawei Mate 40 телефони може би ще са едни от последните за марката, заради търговските рестрикции на САЩ, фокусът отново се измества.

Huawei Mate 40 Pro, Mate 40 Pro Plus и всичко за новите флагмани на компанията

Mate 40 Pro и Mate 40 Pro Plus - най-доброто от Huawei до момента

Невероятни телефони, но отново без Google

Тази седмица близки до Белия дом разкриха, че правителството е олекотило някои от ограниченията за търговия с Huawei, като в конкретния случай става дума за възможността на компанията да закупува чипове за смартфоните си.

Financial Times цитират двама служители от азиатски компании за чипове, които очакват да получат лицензи за търговия с китайската компания.

Снимка 497227

Източник: iStock

Не става ясно кои са тези компании, но и двамата представители са на мнение, че чиповете за мобилни устройства "няма да бъдат проблем".

FT обаче пояснява, че лицензи ще бъдат издавани, само когато компонентите не се използват в 5G бизнеса на Huawei.

Това означава, че китайският гигант би трябвало да може да продължи да произвежда смартфони, но ще продължи да изпитва затруднения с телекомуникационното си оборудване.

Снимка 495616

Източник: iStock

По-рано тази седмица олекотените правила позволиха на Samsung Electronics да получи американски лиценз за доставяне на OLED екрани към Huawei, което е още една индикация, че ситуацията за компанията от Шенжен се подобрява.

Въпросът с лицензирането на софтуер от Google обаче продължава да бъде проблем за Huawei, но далеч не толкова голям, колкото бе този с ограничаването на търговията на чипове и компоненти.

Huawei, Petal Search, Google и как новата търсачка заобикаля ограниченията на САЩ

Как новата търсачка на Huawei заобикаля ограниченията на САЩ

Софтуерът на Huawei расте

През последните месеци Huawei направи много, за да създаде собствена екосистема от мобилни приложения, така че в някакъв момент отношенията на компанията с Google и САЩ да нямат влияние върху преживяването на потребителите на Huawei.