Вчера Huawei представи най-новите си флагмани в лицето на Mate 40 Pro и Mate 40 Pro Plus, които предизвикват топ смартфоните на 2020 г. във всяко едно отношение що се отнася до технически параметри.

Двата телефона са сравнително сходни и затова ще ги разгледаме в тандем.

Mate 40 Pro и Pro Plus са с 6.76-инчови OLED екрани с 90Hz честота на опресняване, като този път от Huawei някак са успели да "разлеят" и огънат дисплеите още по-близо до задните рамки.

Снимка 502016

Източник: Huawei

Това включително е наложило и изместване на бутоните за звук и включване/изключване.

Под екраните има вграден сензор за пръстов отпечатък, а в горната им лява част e вградена 13-мегапикселова селфи камера и ToF сензор.

Гърбът на телефоните е не по-малко привлекателен. Тази година той е стъклен и матов, идва в бял, черен и мистичен сребърен цвят, при който цветовете се променят според ъгъла, от който гледаме панела.

Снимка 502015

Източник: Huawei

Телефоните със сигурност ще бъдат доста разпознаваеми, тъй като камерите са разположени в окръжност, което ги различава от повечето водещи модели тази година.

Дизайнът е вдъхновен от изображение на черна дупка, което звучи помпозно, но важното тук са реалните способности на сензорите.

При Mate 40 Pro Plus имаме 50-мегапикселова главна камера, 20-мегапикселов сензор с широк ъгъл, 8-мегапикселов перископичен сензор с 10х зуум и 12-мегапикселова телефото камера с 3х зуум. Към тях има и ToF сензор, а колективният им оптичен зуум е 17х, казват от Huawei.

Снимка 502018

Източник: Huawei

Mate 40 Pro е със сходна конфигурация, но предлага малко по-слаб зуум.

Като изключим iPhone 12, Mate 40 са единствените други телефони, които могат да се похвалят с 5-нанометров чип, който в случая на Huawei е Kirin 9000.

Mate 40 Pro Plus е оборудван с 12GB RAM, а Mate 40 Pro - с 8GB RAM, но и двете конфигурации би трябвало да задоволят нуждите на повечето от нас.

Снимка 502014

Източник: Huawei

Батериите им са еднакви, с капацитет от 4400mAh и можем да зареждаме телефоните с 66-ватов адаптер за бързо зареждане.

Дотук всичко изглежда и звучи страхотно, и наистина е, но все още стои проблемът с липсата на взаимодействие с Google.

Факт е, че Huawei направи сериозен прогрес в развитието на собствена софтуерна екосистема от приложения, но за някои хора отсъствието на Google Maps, Gmail, YouTube и по-трудното сваляне на Instagram може да се окаже решаващо.

Снимка 502013

Източник: Huawei

Въпреки че тези приложения могат да бъдат ползвани в уеб версиите им, въпросите относно ъпдейтите им, сигурността и взаимодействието им с трети приложения не са гарантирани.

Все пак, убедени сме, че немалко хора ще бъдат привлечени от флагманите, защото те определено има какво да предложат, а това е отразено и в цените им.

Mate 40 Pro Plus започва от 1399 евро, а Mate 40 Pro ще струва 1199 евро, когато влязат в продажба в края на ноември.