Рестрикциите върху търговията на американски компании с Huawei, наложени от американското правителство, повлияха сериозно на бизнеса със смартфони на компанията.

Много международни технологични платформи дори определиха серията Huawei Mate 40 като едни от най-мощните и атрактивни телефони на 2020 г., които обаче не могат да препоръчат.

Липсата на взаимодействие с Google и забраната за работа с американски софтуерни производители е основната причина за това, но Huawei е готов да противодейства.

Снимка 502405

Източник: Huawei

Покрай Mate 40 моделите Huawei обяви и няколко доста значими софтуерни допълнения към Huawei Mobile Services (HMS) екосистемата, които предлагат на потребителите алтернативи и заобиколни на забраните пътища.

Това са услугите Petal Search, Petal Maps и Huawei Docs, а най-важната от тях несъмнено е търсачката Petal Search.

Вместо прости линкове, тя предлага детайлни информационни карти за обекта на нашето търсене, като разполага и с опции за търсене по снимки, и какво ли още не.

По-интересното за нея е, че дава на потребителите възможност лесно и без да нарушават никакви правила да свалят приложенията, които Huawei няма право да предложи в собствения си AppGallеry.

Снимка 502406

Източник: Huawei

Така, когато потърсим някое приложение през Petal Search и то не е налично в AppGallery, търсачката ще ни насочи към сайтове, откъдето само с няколко тапвания можем да инсталираме съответното приложение.

В това число влизат и андроидските приложения на Google.

HMS вече може да се похвали със 700 милиона потребители, а софтуерните специалисти, работещи за Huawei, вече са над милион и половина.

Така ограниченията със софтуера лека по лека започват да бледнеят, но все пак остава въпросът откъде и как китайският гигант ще продължи да се снабдява с хардуера, необходим за производството на мобилни телефони.