Последните няколко месеца бяха доста турбулентни за Huawei, след като президентът Доналд Тръмп наложи строги рестрикции върху търговията на компанията с американски партньори.

Huawei, Google и Android - ще запазят ли партньорството си

Ще запази ли Huawei партньорството си Google и Android

Китайската компания иска да запази отношенията си с Google

В последствие Тръмп съобщи, че забраните ще бъдат олекотени и позволи на Huawei да купува технологични продукти от Америка, стига сделките да не застрашават националната сигурност на САЩ.

През цялото това време се говореше, че Huawei разработва алтернатива на Android на име HongmengOS, която уж щеше да замести софтуера на Google в бъдещите джаджи на китайския производител.

Това бе потвърдено и от служители на Huawei, като неколкократно се изтъкваше, че HongmengOS е доста по-бърза от Android.

Операционната система на Huawei е с до 60% по-бърза от Android

Операционната система на Huawei е с до 60% по-бърза от Android

Може да се появи още през октомври

Вчера обаче вицепрезидентът на Huawei Катрин Чен разкри пред медиите в Китай, че HongmengOS всъщност изобщо не е предназначена за смартфони или други мобилни джаджи, и ще бъде ползвана само за "индустриални цели".

Чен обясни, че бързината и стабилността на операционната система я правят изключително добър продукт за приложение в сферата на сигурността, но пропусна да уточни какво има предвид с тези думи.

Предвид всичко, случило се през последните седмици, към момента изглежда, че Huawei действително ще запази отношенията си с Google и ще продължи да ползва Android в следващите си продукти.