Преди няколко дни президентът Доналд Тръмп позволи на Huawei да купува определени технологии и продукти от САЩ. Това означава, че китайският гигант може би ще успее да запази връзката си с Android и Google. Но ситуацията все още е доста неясна, тъй като самото изявление на Тръмп по въпроса не бе особено конкретно.

Тръмп разреши на Huawei да купува части от американски компании

Тръмп разреши на Huawei да купува части от американски компании

Това не означава, че забраните са отменени

Веднага след първоначалното въвеждане на търговските рестрикции от страна на САЩ се разбра, че Huawei вече работи по собствена алтернатива на Android.

На какъв етап обаче е нейното разработване и дали изобщо операционната система на Huawei ще види бял свят - също остава въпрос.

Наскоро шефът на Huawei за Западна Европа - Уолтър Джи, разкри в интервю за Phonearena, че компанията има огромно желание да остане част от екосистемата на Android, ще направи и всичко възможно това да се случи.

В същото време обаче Джи заяви, че Huawei вече няма да се стреми да задмине Samsung като най-голям производител на смартфони, а ще заложи на разработването на "значими иновации".

Някои твърдят, че това означава, че Huawei ще продължи да развива собствената си операционна система, която по думите на Oppo е доста по-бърза от Android.

Операционната система на Huawei е с до 60% по-бърза от Android

Операционната система на Huawei е с до 60% по-бърза от Android

Може да се появи още през октомври

Възможно е обаче "значимите иновации" да се отнасят и към усъвършенстването на Huawei Mate X и създаването на следващо поколение смартфони. За момента обаче е трудно да знаем със сигурност какви точно са плановете на компанията.