По-рано тази година в Европейския парламент бе внесен проектозакон за въвеждането на общ стандарт за зареждане на електронни устройства на територията на ЕС, съобщи The Guardian. 

USB-C - новият стандарт за зареждане на електронни устройства в целия Европейски съюз

USB-C е новият стандарт за зареждане в целия ЕС

Силен шамар за Apple, добра новина за нас

Тази седмица законът бе официално приет с 602 гласа “за” и само 13 “против”, което означава, че много видове електроника задължително ще трябва да поддържа USB-C зареждане.

В това число влизат мобилните телефони, таблетите, камерите, конзолите, дигиталните четци, мишките, клавиатури и други. 

Снимка 590088

Източник: iStock

През 2026 г. лаптопите също ще трябва да поддържат USB-C, а интересното е, че ЕС иска да уеднакви и скоростта на зареждане при мобилните устройства, които поддържат бързо зареждане. 

Основната причина за въвеждането на новите правила е намаляването на електронните отпадъци, като ЕС изчислява, че на природата ще й бъдат спестени около 11 000 тона боклук годишно. 

250 милиона евро пък ще спестят европейците, тъй като вече няма да има нужда да си купуват различни зарядни за различните джаджи, които притежават. 

Снимка 590089

Източник: iStock

Най-силно засегната вероятно ще е Apple, която продължава да лансира своя Lightning порт, докато светът на Android вече в голяма степен премина към USB-C. 

Oppo, SUPERVOOC и колко бързо е най-бързото зарядно в света

Колко бързо е най-бързото зарядно в света

Нов рекорд от китайците

Новият закон дава отсрочка до 2024 г., така че производителите да могат да променят производствата си в крак с новите правила, но най-вероятно още следващият iPhone, който очакваме през 2023 г., ще изостави Lightning порта.